Od trte do koza​rca, Čista eleganca

​Dobrodošli v našo vinsko klet, ki se skriva v slikoviti vasi Budanje, objeti v soncem obsijanem naročju Vipavske doline. Naši vinogradi
uživajo v  žarečem siju tega idiličnega okolja, ki zagotavlja popoln terroir za gojenje grozdja, in​​ tvori srce naših izjemnih vin. Vabimo vas, da se podate na potovanje z nami, kjer se tradicij​a sreča z inovacijami, ter kjer je esenca ​našega edinstvenega terroirja ujeta v vsaki steklenici. Raziščite značaj naših vin, izdelanih z harmoničnim združevanjem strokovnosti, spoštovanja do narave in iskrene ljubezni do vinarstva.

Vina

​ V naši kleti pridelujemo bela vina iz pinele, zelena, rebule, malvazije, sauvignona, chardonnaya, laškega rizlinga, vitovske granje in belega pinota ter rdeča vina iz merlota, cabernet sauvignona in barbere. Novo v ponudbi pa je peneče vino iz avtohtone pinele. Večino pridelka prodamo kot odprto vino v domači kleti in na dodatnih lokacijah kleti po Sloveniji. Vino, pridelano iz kakovostnega grozdja izbranih sort, pa stekleničimo. 

​Pinela

​​Pinela je avtohtona sorta Vipavske doline, vsebuje zelo nežno sadno cvetico.Vino je sveže, lahkotno in dobro pitno. Zelo lepo se prileže ob predjedeh, ribjih jedeh, perutnini in lahkih zelenjavnih jedeh ter mlademu siru.

Rebula

​Rebula vsebuje izrazito sadno cvetico, ki nas spominja na zrele fige ali hruške. Vino je pitno in harmonično ter ima dokaj intenziven in obstojen okus. Priporočamo ga ob testeninah in glavnih jedeh iz rib, perutnine, svinjine in jagnjetine.

​Zelen

​​Zelen je tudi avtohtona sorta Vipavske doline, vsebuje prefinjeno, nežno in elegantno cvetico, ki nas spominja na vonj dozorelih breskev in hrušk. Po okusu je lahkotno, pitno in s prijetnim zatonom po tropskih sadežih. Priporočamo ga ob bolj začinjenih in obogatenih jedeh iz perutnine, svinjine in jagnjetine.

​Cabernet sauvignon

​​Cabernet sauvignon je vino  značilne granatno do češnjevo rdeče barve, z elegantno cvetico, ki nas spominja na zeliščno cvetico in vonj po svežih in dozorelih gozdnih sadežih. S procesi staranja se vino oplemeniti s fino in elegantno cvetico po suhih slivah, vaniliji, marmeladi, dozorelih gozdnih sadežih. Po okusu je sveže in polno, mehki in zaokroženi tanini bogatijo harmoničnost in elegantnost okusa. Lepo se prileže ob jedeh iz govedine in divjačine ter ob staranih sirih izrazitejših okusov.

​Malvazija

​​Majvazija vsebuje značilno, dokaj intenzivno zeliščno ali sadno cvetico, ki spominja na dozorele banane in cvet akacije. Po okusu je pitno, lahkotno, polno, ekstaktno, s harmoničnim, zapeljivim in dolgotrajnim elegantnim okusom. Priporočamo jo ob rižotah, testeninah ter glavnih jedeh iz perutnine, rib, svinjine in jagnjetine.

​Rose

​​Rose' je pridelan iz grozdja sorte barbera. Ker je to bolj kislo grozdje, ga pustimo, da doseže maksimalno zrelost. Z nekaj urno maceracijo dosežemo ustrezno barvo in vsebnost taninov. V bogati sadni cvetici najdemo vonj rdečega sadja, kot so jagode, maline in rdeči ribez. Vino je nežno in sveže. Postrežemo ga ob jedeh iz svinjine, mlade govedine in kvalitetnejših rib in rakov.

Ponudba​

​Degustacija vin

​Na naši spletni strani vas vabimo na edinstveno degustacijo vrhunskih vin. Odkrijte bogato paleto okusov, ki jih ponujajo naši vinogradi v soncem obsijani dolini.

Prodaja Vin​

​Raziščite našo pestro ponudbo vrhunskih vin, ki so na voljo za nakup. Prepustite se raznolikim okusom naših vrhunskih vin.

Kulinarično doživetje

​Ob degustaciji vin v naši kleti vam ponujamo kulinarično doživetje. Razvajajte svoje brbončice z okusno domačo suho mesnino in lokalnimi siri.

Vina Kodele

Družinsko vinogradniško kmetijo upravljamo oče in gospodar Franc, žena Alenka in hči Ana, ki je pred kratkim postala tudi mlada prevzemnica kmetije. Na domačiji so vino pridelovali že rodovi pred nami, vendar v manjših količinah. Poleg vinogradov so naši predniki obdelovali tudi njive in sadovnjake ter redili govedo. Po letu 2005 pa smo se usmerili samo v vinogradništvo in vinarstvo: posadili smo trte in del kleti ustrezno preuredili in posodobili. Tako sedaj obdelujemo 8 hektarjev vinogradov s približno 30 000 trsi.V kleti večino del opravljata gospodar Franc in hči Ana. Pri večjih opravilih v vinogradu in kleti pa vsi trije združimo moči.V najpomembnejšem času v letu – trgatvi nam dobrovoljno pomagajo mnogi prijatelji, saj trgatev opravljamo ročno. Žena Alenka jih razvaja z raznimi dobrotami, saj je dobra kuharica in priznana slaščičarka. Izpod njenega peresa je izšlo že 9 knjig z raznimi recepti za sladice in dobrimi nasveti.

Etiketa

​ V vasi Budanje se je skozi zgodovino razvijalo sadjarstvo, vinogradništvo in trsničarstvo. Veliko pridelkov so vaščani prodajali v večja mesta Idrija, Trst, Ljubljana, kamor so jih peš nosili. Izdelovali so tudi prav posebne sirkove krtače in metlice in si zato zaslužili vzdevek METLIČARJI. Prav te posebne metlice in vzdevek so ostali prepoznavni simbol vasi. Na etiketi lahko vidimo simbolično sliko Budanjske metlice, ki predstavlja temelj našega znaka kleti. Črka K predstavlja začetnico našega priimka s katerim se začenja zgodovina naše kleti.

​Kontakt

Dodatne lokacije kleti:
Tovarniška cesta 14, Ajdovščina
Ljubljanska cesta 73, Domžale
Trg maršala Tita 3, Ilirska Bistrica
Vilharjeva cesta 4a Ilirska Bistrica
Podpeč 42a, Podpeč
Hotedršica 26, Hotedršica
Planina 100, Planina
Senožeče 147, Senožeče
Reška cesta 20, Prestranek
Kidričeva cesta 53, Škofja Loka
Bari:
Tennessee bar, Ajdovščina
Prima bar, Ajdovščina
Gostilne:
Turistična kmetija Podobnik, Idrija
Gostilna na žagi, Budanje
Kantina, Sežana